Neem geen risico met je eigen risico, is dat geen eigen keuze?

Jazeker, alleen moeten verzekeraars wel eerlijk zijn over de risico’s die je met je keuze loopt. Iedereen loopt het risico om ziektekosten te maken, een ongeluk zit immers in een klein hoekje, dus neem geen eigen risico dat je niet kunt betalen als dat moet. Zorgverzekeraars proberen voornamelijk jongeren te verleiden met een goedkope polis, maar dat zou nog weleens duurkoop kunnen zijn.

De dekking van de basisverzekering is toch voor iedereen hetzelfde?

Ja dat klopt, maar niet alle zorgverzekeraars vergoeden zorg in alle zorginstellingen. Budgetpolissen hebben maar met een klein aantal zorginstellingen een contract afgesloten. Neem Zekur bijvoorbeeld maar met 18 ziekenhuisorganisaties een contract afgesloten. Zo kun je de zorg die je nodig hebt, niet altijd op de beste plekken krijgen of bij jou in de buurt.

Dat is toch je eigen verantwoordelijkheid?

Ja, dat is ieders verantwoordelijkheid, maar budgetpolissen laten niet duidelijk vooraf zien waar je wel en niet terecht kunt. Zonder duidelijke en volledige informatie is het moeilijk om je verantwoordelijkheid te nemen. Zo adverteert Zekur met veel verzekering voor weinig, terwijl je bij hen ontegenzeggelijk op weinig plekken op zorg kunt rekenen.

Wat willen jullie dan?

Wij willen dat verzekeraars verplicht worden inzichtelijk te maken waarom ze een lage premie aan kunnen bieden. Daarnaast willen wij dat achter reclamespotjes van (zorg)verzekeringen een disclaimer komt, zoals je die ook ziet bij het lenen van geld (Let op: geld lenen kost geld). Zorg is namelijk duur en deze (onverwachte) gigantische kosten kunnen voor enorme problemen zorgen, daarvoor moeten mensen gewaarschuwd worden en goed geïnformeerd een polis kiezen die bij hen past.

Restitutiepolis, naturapolis wat is het verschil? Ik weet toch niet wat ik moet kiezen?

Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat je met een restitutiepolis zelf je arts en andere zorgverleners mag kiezen. Je kunt dus zelf kijken bij welk ziekenhuis of welke fysiotherapeut jij je fijn voelt. Bij een naturapolis heb je vaak minder keuzevrijheid bij het kiezen van je zorgverlener. Als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat moet je zelf bijbetalen. Naturapolissen zijn vaak ook goedkoper dan restitutiepolissen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering op dezelfde plek afsluiten als mijn basisverzekering?

Nee, dat hoeft niet. Helaas kun je wel voor de aanvullende verzekering geweigerd worden.

Een verkeerde zorgverzekering afsluiten, zo stom ben ik toch niet?

Volgens Independer heeft 1 op de 20 mensen een verkeerde zorgverzekering afgesloten, het gebeurt vaker dan je denkt.

Zoveel mensen doen dat toch niet?

In 2014 heeft meer dan 1 op de 25 mensen met een budgetpolis gemiddeld 450 euro extra bij moeten betalen voor hun zorgkosten. Daar kun je dus een maand je huur van betalen.

Wat is een budgetpolis?

Veel zorgverzekeraars bieden budgetpolissen aan (voorbeelden zijn Zekur, VGZ Goede Keuze, Menzis BudgetBewust en Zilveren Kruis Basis Budget). Van deze polis is de premie over het algemeen het laagst, maar is het aantal zorgverleners voor planbare zorg zeer beperkt. Soms gaat het ook om een beperkt aantal behandelingen dat je bij een beperkt aantal ziekenhuizen mag afnemen. Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, dan moet je in het geval van planbare zorg bijbetalen. Het percentage dat je moet bijbetalen is in veel gevallen veel hoger dan bij een naturapolis. Soms ligt dit op 50 procent. Kijk dus goed altijd goed naar de gecontracteerd zorgverleners en naar de voorwaarden.

Maar je kunt toch in ieder geval wel naar de grote ziekenhuizen?

Dat dacht je, maar in Nederland kun je met een budgetpolis meestal niet terecht bij de academische ziekenhuizen. Zo kun je met Zekur niet in Rotterdam, Amsterdam of Utrecht naar het academisch ziekenhuis. Zo zijn mensen met een budgetpolis niet verzekerd voor de nieuwste ontwikkelingen op medisch gebied. Terwijl je toch zou willen dat je de beste zorg krijgt.

Het is toch ook de taak van zorgverzekeraars om op kwaliteit te controleren, daar hoort toch bij dat je niet overal een contract afsluit?

Ja, alleen is van budgetpolissen niet te zeggen dat de keuze wordt gebaseerd op kwaliteit in plaats van op prijs.

Hoe willen jullie de budgetpolissen uitbannen?

Door een minimaal percentage zorgverleners (bijvoorbeeld 75%) dat gecontracteerd wordt te eisen en het vrijwillige deel van het eigen risico af te schaffen kunnen budgetpolissen uitgebannen worden.