Klacht afgewezen

Update 23-01-2016

Gisteren ontvingen wij post van de Reclame Code Commissie. Zoals we al vreesden hadden wij het recht niet aan onze hand, onze klacht werd afgewezen. Zekur mag zeggen dat hun zorgverzekering iedereen past, want ze bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan en verschillende aanvullende verzekeringen. Zekur mag ook zeggen dat zij “veel verzekering voor weinig” leveren. Dat is namelijk geen vergelijkende reclame, je zou dat “veel onzin voor weinig” kunnen noemen, maar dat is flauw. Dit is immers hoe we het geregeld hebben in Nederland.

Dat betekent echter niet dat dit goed of juist is. Met wetten en regelgeving kunnen we, binnen de grenzen van de democratische rechtstaat, de wereld op die manier maken dat deze wél, of in ieder geval meer, goed of juist is. Daarom pleiten wij nu nog veel harder voor het invoeren van een disclaimer voor zorgverzekeringen. Duidelijk is het namelijk nog niet.

Als een budgetpolis met de minste ziekenhuisorganisaties van alle zorgverzekeringen heeft gecontracteerd al veel zorg levert, wat is dan weinig? Of bestaat dat dan niet? En hoeveel mensen weten nu precies hoe het zit met het vrijwillig eigen risico, welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn door hun zorgverzekering en wat nu eigenlijk precies het verschil is tussen een natura- restitutie en budgetpolis.

We vinden het inmiddels heel normaal om na een reclame voor een lening te horen “Pas op: Geld lenen kost geld”, ook dat kwam voort uit mensen die zich na het zien van een reclame lieten verleiden een product te nemen zonder zich bewust te zijn van de precieze voorwaarden. Deze disclaimer heeft wel gezorgd voor de groei van het besef, na een paar lachende mensen die vertellen dat hun keuken zoveel mooier is na de verbouwing word je wel even gewezen op de kosten van zo’n lening, dat gratis geld niet bestaat.

Laten we alsjeblieft ook zorgen dat je geen reclames meer mag vertonen waar lachende jongen mensen met een shirtje vertellen dat ze een goedkope zorgverzekering hebben zonder dat daar aandacht besteed aan de risico’s die dat oplevert. Zo zorgen we dat de wereld wat meer goed of juist wordt, want dat is de plek van de politiek: zorgen dat de regels zo zijn zodat de wereld waar mensen niet een gigantische rekening krijgen omdat ze zich niet bewust zijn van de risico’s. Dan past die zorgverzekering straks iedereen.

Misleidpolis

Wij vinden de reclames van Zekur misleidend en hebben daarom een klacht bij de Reclame Codecommissie ingediend. Volgens ons past deze zorgverzekering namelijk niet iedereen, en krijg je al helemaal niet veel verzekering voor weinig.

Lees hieronder onze klacht